keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Stutthofin keskitysleiri




Gdanskin matkalla kävimme Stutthofin keskitysleirillä, jonne kesti päästä bussilla noin tunnin verran. Stutthof oli ensimmäinen toisen maailmansodan alettua Saksan ulkopuolelle perustettu keskitysleiri. Se toimi myös tuhoamisleirinä kesästä syksyyn 1944. Noin 110 000 ihmistä kulki kuoleman porteista sisään ja 65 000 ei enää tullut takaisin. Myöhemmin keskitysleirin paikalle perustettiin museo, joka avattiin 12. maaliskuuta 1962. 


Paikka oli todella ahdistava, mutta myös mielenkiintoinen. Siellä oli todella paljon nähtävää: muun muassa vankien vaatteita, ruokailuvälineitä ja salaa piirrettyjä kuvia, kaasukammio, vartiotornit, krematorio sekä uhreille rakennettu muistomerkki. Stutthofissa tunnelman pystyi aistimaan selkeästi, ei siellä edes uskaltanut kauheasti puhua muuten kuin kuiskaten. 



Museossa oli paljon opasteita ja selityksiä siitä, mikä paikka toimi mitäkin tarkoitusta varten sodan aikana. Varmaan olisi saanut enemmänkin irti koko paikasta, jos olisi ollut hieman parempi englannin kielen taito, sillä opasteet olivat puolaksi, englanniksi ja saksaksi. Stutthofissa käynnin jälkeen oppi arvostamaan joitakin asioita uudella tavalla. Todella karmiva paikka, mutta kokemus oli hieno ja käynti siellä herätti paljon tunteita ja keskustelua. Stutthofin keskitysleiri oli yksi koko matkan kohokohdista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti