lauantai 9. marraskuuta 2013

The Queen (2006)



 http://www.impawards.com/2006/posters/queen_xlg.jpg

Yksi ensimmäisistä joululahjatoiveistani on Kate Snellin kirja ”Diana: prinsessan viimeinen rakkaus”, joka kertoo monien rakastamasta Walesin prinsessa Dianasta. Idea tuli heti sen jälkeen kun katsoin Stephen Frearsin elokuvan ”The Queen”, joka kuva Englannin hovin tilaa vuonna 1997, kun koko kansan rakastama prinsessa Diana kuoli auto-onnettomuudessa. Elokuva kertoo myös Kuningatar Elisabet II:n (Helen Mirren) ja juuri pääministeriksi valitun Tony Blairin (Michael Sheen) vuorovaikutuksesta prinsessan kuoleman jälkeen. 


 
”The Queen” keskittyy kompromissin löytämiseen Dianan kuoleman käsittelyssä. Kuningatar haluaisi pitää tragedian kuninkaallisen perheen yksityisenä asiana, mutta kansa vaatii isoa surunosoitusta rakastamalleen prinsessalleen. Tony Blairin koskettava puhe Dianan kuoleman jälkeen lisää miehen suosiota entisestään, mikä vaikeuttaa kuningasperheen asemaa kansan keskuudessa. Elokuva antaa hyvän mahdollisuuden seurata kuningasperheen elämää sekä tämän suhdetta kansaan ja pääministeriin. Lisää plussaa elokuvaan tuovat aidot pätkät uutiskuvista, jotka liittyvät Dianaan ja tämän kuolemaan. 


Elokuvan kaikki näyttelijät ovat hoitaneet työnsä loistavasti, mutta Helen Mirrenin rooli kuningattarena on aivan ilmiömäinen. Hän käyttäytyy ja elehtii kuninkaallisen tapaan niin hyvin, että katsojalle ei jää epäilystäkään näyttelijänvalinnan onnistuneisuudesta. Kuningatar on viileä ja reipas nainen, jonka rakkaus lapsenlapsiinsa on vilpitöntä. Silloin, kun kukaan ei ole näkemässä vuodattaa hän myös yhden kyyneleen. Miksi? Sen tietää vain kuningatar itse. 


Helen Mirren voitti roolisuorituksellaan muun muassa Oscarin, Golden Globen sekä Venetsian elokuvajuhlien näyttelijäpalkinnon. Myös itse elokuva sai esimerkiksi parhaan elokuvan BAFTAn ja käsikirjoituksen Golden Globen palkinnot. Jos on edes vähän kiinnostunut Englannin kuninkaallisesta perheestä, niin suosittelen tätä elokuvaa ehdottomasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti